Ismo Salminen, Kauppalehti: Hallitus voi olla täsmäase kasvuun

Moni pk-yrittäjä näkee hallituksen osakeyhtiölain mukaisena valvojana eikä koe sitä tarpeelliseksi. Hallitusta voi kuitenkin käyttää myös täsmäaseena sellaisten kasvuhaasteiden kampittamisessa, jotka tuntuvat mahdottomilta omin voimin ratkaista.

Hallituksen lainmukainen rooli – huolehtia yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä – on vain kalpea aavistus kaikesta siitä, mitä hyvin valittu ja hyvin työskentelevä hallitus voi yritykselle antaa.

Hallitus voi auttaa kasvuyrittäjää konkreettisesti operatiivisissakin asioissa silloin, kun kasvu sitä edellyttää. Jäsenet tuovat yritykseen osaamisensa lisäksi koko elämänkokemuksensa ja verkostonsa. Näiden monipuolinen hyödyntäminen voi mahdollistaa yritykselle huikean kasvubuustin.

Hallitustyö myös muuttuu yrityksen kasvun eri vaiheissa – millaisia asioita käsitellään, millaisia työkaluja käytetään, millaista osaamista tarvitaan. Hallituksen kokoonpanon ja työtapojen on hyvä reagoida näihin muutoksiin.

Rohkeutta valintoihin

­– Moni pk-yrittäjä etsii hallituksen jäseniä lähipiiristä. Enemmän painoa laitetaan usein sille, millainen ihminen jäsen on, kuin sille, mitä hän yhtiöön tuo, sanoo Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ -koulutusohjelman kouluttaja ja kehittäjä, varatuomari Ismo Salminen.

– Useilla pk-yrityksillä on kuitenkin hurjan hyviä kokemuksia siitä, että on rohkeasti haettu jäseniksi menestyneitä liikkeenjohtajia ja asiantuntijoita Suomesta ja ulkomailtakin. Koskaan ei etukäteen voi tietää henkilön vastausta – se selviää vain kysymällä. Hallituspalkkiotkaan eivät välttämättä ole huikeita.

– Totta kai hallitustyön onnistuminen edellyttää osaamista myös kasvuyrittäjältä itseltään. Todella pitkälle pääsee kuitenkin jo esimerkiksi sillä, että kouluttautuu HHJ-kurssin, HHJ-tutkinnon ja HHJ-puheenjohtajakurssin avulla.

Hallitus toi kansainvälistymiseen vauhtia ja välineitä

Tampereelta hymiön painalluksella toimivat palautejärjestelmänsä mm. Heathrow’n ja Milano-Malpensan lentokentille levittänyt HappyOrNot Oy alkoi vahvistaa hallitustaan riippumattomilla hallituksen jäsenillä jo varhain.

Hallitukseen on kutsuttu mm. M-Files Oy:n toimitusjohtaja Miika Mäkitalo sekä Martin Moran, joka käynnisti asiakkuudenhallintajärjestelmistään tunnetun Salesforcen toiminnan Euroopassa.

– Hallitus on sparrannut todella syvällisesti kansainvälisen kasvun strategiaamme sekä myynnin ja markkinoinnin suunnitelmiamme. Kansainväliseen kasvuun erikoistuneet jäsenet ovat auttaneet meitä täyttämään aukkoja, joita itse emme ole huomanneet, sanoo HappyOrNot Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Väänänen.

– Äärimmäisen hyviä he ovat olleet siinä, millaisia ihmisiä tarvitsemme. He ovat tienneet kokemuksesta, millaiset henkilöt menestyvät näissä tehtävissä, ja olleet mukana johtoryhmärekrytoinneissa. Hallituksen kysymykset ovat auttaneet meitä hahmottamaan, mitä osaamme itse ja mihin tarvitsemme vahvistusta.