Talouselämä | Hyvä hallitus luottaa, reagoi nopeasti ja luo uusia skenaarioita johdon tukena

Artikkeli  13.10.2023

Hallituspaikka 2023 -tapahtumassa tarkastellaan sitä, minkälainen hallitus on yrityksessä, joka selviytyy voittajana kriisien ja markkinamyllerrysten pyörteistä, luo nahkansa ja jatkaa eteenpäin uudella tiellä.

Hyvä hallitus luottaa johtoon ja luo uudenlaisia skenaarioita. Nopea reagointikyky punnitaan koronan kaltaisissa kriisitilanteissa, kertoo Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

Korona oli ravintolakonserni NoHo Partnersille historian suurin kriisi. Pelkästään vuodelta 2020 kirjattiin 24 miljoonan euron liiketappio. Nyt yhtiö on vahvassa kasvussa ja hakee vahvaa kansainvälistä jalansijaa erityisesti premium-hampurilaismarkkinoilta.

Hallituksella on iso taloudellinen vastuu kriiseissä. Jos hallitus kuitenkin näkee, että johto on tehtäviensä tasalla, on tärkeää osoittaa myös luottamusta.

– Korona-aikana hallitus tuki johtoa ja pystyi kokoontumaan sekä tekemään tärkeitä rahoituspäätöksiä erittäin nopeasti. Hallituksen rooli oli tärkeä myös skenaarioiden rakentamisessa, Vikström kiteyttää.

Yhteinen maali ja henkilökohtaiset luottopakit

Parhaimmillaan hallitus ja johto pelaavat yhtenä joukkueena kohti samaa maalia. NoHossa strateginen viitekehys on selkeä. Lisäksi sekä johdolla että hallituksen jäsenillä on omistusta yhtiössä. Kaikilla on yhteinen halu kasvattaa yhtiön arvoa.

– Kasvua hakiessamme arvioimme, että maan rajojen yli skaalautuvat konseptit luovat toimialalla eniten arvoa. Lähdimme ensin rakentamaan Friends & Brgrs -konseptia ja tämän jälkeen irrottamaan Better Burger Society -liiketoiminnon omaksi yhtiökseen.

Vikströmille on myös tärkeää, että hänellä on suora yhteys jokaiseen hallituksen jäseneen.

– Hallitusammattilaisen pitää ymmärtää hyvän hallinnon, toimialan ja arvonluonnin perusteet. Tämän lisäksi ne pitää osata viedä yrityksen kontekstiin ja kulttuuriin. Jotta kulttuuria ymmärtää, hallituksen jäseniä pitää perehdyttää tarpeeksi ja tutustuttaa avainihmisiin.

Omien supervoimien kasvattamista

Vikström pitää siitä, että eri hallituksen jäsenillä on erilaisia supervoimia.

– Tarvitaan yleistä liikkeenjohdon kokemusta, mutta tänä päivänä on hyvä, jos hallituksen jäsenellä on myös selkeä erikoisosaamisalue esimerkiksi digitalisaatiosta tai yhtiön strategiaan liittyvästä keskeisestä osa-alueesta. Meillä NoHossa on juuri nyt käyttöä esimerkiksi rahoitusmarkkinoiden osaamisesta.

Vikström on itsekin hallituksen jäsenenä muun muassa MaRassa, HIFK Hockeyssa ja Suomen Olympiarahastossa.

– Hallitustyöstä saa näkökulmaa asioihin, ja tämä auttaa olemaan myös parempi toimitusjohtaja. Koen myös, että pystyn laittamaan itseni toimitusjohtajan asemaan ja tukemaan sekä haastamaan.

Aku Vikström on keynote-puhujana Tampereen Messujen järjestässä Hallituspaikka-tapahtumassa. Tule kuuntelemaan Vikströmin puheenvuoro: ”Jos sinulla on varasuunnitelma, niin aina voi mennä huonommin.”

 

Hallituspaikka 2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 1.11. Keynote-puhujina Aku Vikström, Inka Mero ja Kaisa Hietala. Liput tapahtumaan voi ostaa Ticketmasterista.

Artikkeli on julkaistu 13.10.2023 Talouselämän kumppanisisällöissä.